Coğrafi Konum Hakkında Kısaca Bilgi
Coğrafi konum kavramı bilhassa coğrafya derslerinde karşımıza çıkan bir tabirdir. Coğrafi konum nedir veya coğrafi konum nedir kısaca gibi yapılan aramalara duyarsız kalmadık ve coğrafi konum ile ilgili detaylı bilgi vermeye karar verdik.
Coğrafi konum nedir?
Dünya üzerinde yer alan herhangi bir noktanın dünya üzerinden hayali olarak geçirilmiş olan paralel ve meridyen ile ifade edilmesi durumuna coğrafi konum denir. Bir başka deyişle coğrafi konum herhangi bir yerin enlem ve boylamlara göre dünya üzerindeki yeri ve çevresi ile her türlü ilişkisini sağlayan koşulların tümüdür.
Coğrafi konum özel konum ve matematik konum olarak ikiye ayrılır.
1. Özel Konum : Dünya üzerinde yer kaplayan herhangi bir coğrafi alanın kıtalara, komşularına, önemli geçitlere, boğazlara ve su yollarına, ticaret merkezlerine, denizlere göre durumuna, fiziki ve beşeri özellikleri o coğrafi alanın özel konumu belirler. Özel konum turizm faaliyetlerine, ulaşıma, ekonomik faaliyetlere, yerleşme şartlarına ve nüfusun dağılışına etki eder.
2. Matematik Konum : Dünya üzerinde yer kaplayan herhangi bir noktanın enlem ve boylamlara göre konumunun belirlenmiş olması şeklidir. Başka bir deyişle herhangi bir noktanın ekvatora ve başlangıç meridyenine göre konumudur.
Coğrafi konumun tam olarak anlaşılabilmesi için özel ve matematik konumun iyi bir şekilde bilinmesi gerekiyor. Bu kavramlar iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra dünya üzerinde yer alan herhangi bir noktanın dünya üzerindeki coğrafi konumunu tanımlamak oldukça kolay hale gelecektir.